Boops boops – Οι μόνες γόπες που έχουν θέση στη θάλασσα!

Boops boopsΟι μόνες γόπες που έχουν θέση στη θάλασσα!
Η γόπα είναι είδος μικρού ψαριού που αφθονεί στις ελληνικές θάλασσες. Η επιστημονική της ονομασία είναι Βoops boops η οποία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις βοῦς (= αγελάδα) + ὤψ  (= όψη, πρόσωπο) γιατί το μικρό αυτό ψαράκι έχει πολύ μεγάλα μάτια (σαν του βοδιού).
Γιατί δεν πετάμε τις γόπες μας στη θάλασσα; 
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές κάποιον καπνιστή να υποστηρίζει ότι τα φίλτρα των τσιγάρων (γνωστά και ως γόπες) είναι φτιαγμένα από βαμβάκι ή ότι είναι βιοαποδομήσιμα και δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον.  

Ας δούμε την αλήθεια μαζί… 
Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4,000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, μόλυβδος και αρσενικό!
Τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό. Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές αυτές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Τα φίλτρα, δηλαδή, είναι τοξικά για τα ζώα και οργανισμούς που μοιράζονται τη θάλασσα μαζί μας. 
 
Για την κατασκευή περίπου του 95% των φίλτρων των τσιγάρων χρησιμοποιούνται ίνες οξικής κυτταρίνης. Η οξική κυτταρίνη είναι ένα πλαστικό πολυμερές, που υποδομείται με πολύ αργό ρυθμό και ποτέ δε διασπάται πλήρως αλλά παραμένει στο περιβάλλον.
Αποτσίγαρα, φίλτρα τσιγάρων, γόπες, όπως και να τα πεις...είναι το νούμερο 1 σκουπίδι που βρίσκουμε στις παραλίες μας! 



Υπόσχομαι να θυμίζω σε όλους ότι το κάπνισμα εκτός από την υγεία 
βλάπτει και το θαλάσσιο περιβάλλον και να τους ζητώ να μην αφήνουν τις γόπες τους στην παραλία. Είστε μαζί μου;

~ Αντώνης Τσαπατάκης, Παραολυμπιονίκης Κολύμβησης, Πρεσβευτής εκστρατείας "Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες"
Οι επιπτώσεις τους στη θαλάσσια ζωή
Πολλά θαλάσσια θηλαστικά που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και θαλάσσιες χελώνες καταπίνουν τα φίλτρα των τσιγάρων που καταλήγουν στη θάλασσα. Η συσσώρευση των φίλτρων στο στομάχι των ζώων προκαλεί φράξιμο της πεπτικής οδού και τη δημιουργία ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα να αργοπεθαίνουν από ασιτία ενώ νιώθουν χορτάτα! 

Οι τοξικές ουσίες που περιέχουν τα φίλτρα προκαλούν την εμφάνιση όγκων, την κατάρρευση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τη μη φυσιολογική ανάπτυξη, αναπαραγωγικές διαταραχές και θνησιγένεια στα ζώα που τα καταπίνουν!
Ήδη η παρέα μας αριθμεί πάνω από 230 λάτρεις της θάλασσας που έδωσαν την Υπόσχεσή τους και περίπου 700 που έκαναν Like στην σελίδα στο Facebook! 
Μίλα στους φίλους σου και ζήτα τους να δώσουν και αυτοί την Υπόσχεσή τους εδώ: http://www.katharesthalasses.gr/pledge/

Επικοινώνησε μαζί μας στο [email protected] ή μέσω της Σελίδας μας στο Facebook.  
Αυτό θα είναι το πιο όμορφό μας Καλοκαίρι!

Η Ομάδα της Εκστρατείας 


 
 
MEDASSET- Δράση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το 1988
www.medasset.org