Χρόνης Δαμαλάς

Damalas-01Ο πολυβραβευμένος chef Χρόνης Δαμαλάς ξεκίνησε την καριέρα του το 1998 από την κορυφαία σχολή μαγειρικής Culinary Institute of America.  Έχει εμπειρία σε διεθνούς φήμης εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ισλανδία.  Στην Ελλάδα εργάστηκε δίπλα σε καταξιωμένους Έλληνες chef σε εστιατόρια όπως το Βαρούλκο, το 48, και το Απλά Αριστερά Δεξιά.  Από το 2007 έχει διατελέσει chef στο GASPAR, Sea You Up και Electra Roof Garden.

Σήμερα είναι executive chef του ξενοδοχείου CAVOTAGOO στη Μύκονο και των εστιατορίων KIKU.

Ο Χρόνης έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα μιας και κατάγεται από το νησί της Χίου και το παραθαλάσσιο Αίγιο. Θυμάται τον εαυτό του να περνά ώρες μέσα στη θάλασσα. Για τον Χρόνη το νερό είναι μια προέκταση του σώματος του, από μικρός ένιωθε ένα με τη θάλασσα.

Τα σκουπίδια που καταλήγουν στη θάλασσα δεν εξαφανίζονται επειδή δεν τα βλέπουμε. Αντίθετα παραμένουν στην επιφάνεια ή το βυθό όπου και “σπάνε” σε πολύ μικρά κομματάκια. Τα κομματάκια αυτά πολλές φορές γίνονται τροφή για πολλά είδη ψαριών και άλλα θαλάσσια είδη. Ιδιαίτερα τα πλαστικά στη θάλασσα συσσωρεύουν τοξικές ουσίες. Αυτό έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των ζώων που μπερδεύονται και τα τρώνε. Η κατανάλωση των ψαριών αυτών μπορεί να επηρεάσει και την ανθρώπινη υγεία. Ερευνητές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των σκουπιδιών στη θαλάσσια ζωή. Η χώρα μας φημίζεται για τους θαλασσινούς μεζέδες της. Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε τα σκουπίδια έξω από το πιάτο μας.

11016101_10155431785230727_6411378587816808638_nΟ Χρόνης έδωσε την υπόσχεσή του για Καθαρές Θάλασσες:

“Υπόσχομαι να αποφεύγω να χρησιμοποιώ πλαστικές συσκευασίες γιατί είναι καταστροφικές για τη θαλάσσια ζωή. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να προσφέρω πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας, τίποτα λιγότερο. Είσαι μαζί μου;”