Φέτος τα Χριστούγεννα, η υπόσχεσή μας είναι λιγότερα σκουπίδια & περισσότερη αγάπη

Φέτος τα Χριστούγεννα, η υπόσχεσή μας είναι λιγότερα σκουπίδια & περισσότερη αγάπη
Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που μας γεμίζει χαρά και μας φέρνει κοντά στους δικούς μας ανθρώπους. Μια οικολογική προσέγγιση σαφώς βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος και μας φέρνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Χριστουγεννιάτικος στολισμός
Προτιμήστε ένα δέντρο σε γλάστρα το οποίο μπορείτε να το φροντίσετε όλο τον υπόλοιπο χρόνο στο μπαλκόνι σας. Αποφύγετε τα πλαστικά δέντρα και τα κομμένα έλατα.

Εναλλακτικά στολίστε το παραδοσιακό καραβάκι!
Για εντυπωσιακές γιορτές δεν είναι απαραίτητη η μεγάλη κατανάλωση ενέργειας γι' αυτό αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Για το δέντρο σας, επιλέξτε λαμπάκια με χαμηλή κατανάλωση και σβήστε όσα φώτα δε χρειάζεστε!

Δημιουργήσετε μόνοι σας τα χριστουγεννιάτικα στολίδια από χαρτί, ξηρούς καρπούς, κουκουνάρια, κλαδάκια και αρωματικά βότανα τα οποία θα δώσουν μία πρωτότυπη αίσθηση σε όλο το σπίτι και αποφύγετε το πλαστικό.

Χρησιμοποιήστε τις παλιές χριστουγεννιάτικες κάρτες για να διακοσμήσετε το τραπέζι, τους τοίχους ή το δέντρο σας.

Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν φτιάχνοντας μόνα τους χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Οικολογικά δώρα
Αν επιλέξετε να εκφράσετε την αγάπη χαρίζοντας δώρα στους δικούς σας ανθρώπους, ας μην παρασυρθείτε σε μη οικολογικές συνήθειες.
Χαρίστε δώρα που θα μυήσουν και άλλους στην οικολογική σκέψη, όπως, βιβλία για περιβαλλοντικά ζητήματα και αντικείμενα από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντικείμενα δίκαιου εμπορίου, βιολογικά ή χειροποίητα προϊόντα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Μειώστε τις συσκευασίες επιλέγοντας δώρα που δεν χρειάζονται περιτύλιγμα, όπως εισιτήρια και κάρτες μέλους για θεάματα, μουσεία, αθλητικά γεγονότα.
 
Φτιάξτε μόνοι σας τα δώρα που θα χαρίσετε! Αφιερώστε χρόνο και σκέψη που θα εκτιμήσουν οι αγαπημένοι σας. Ζεστά κασκόλ, όμορφες κάρτες, ζωγραφισμένα στο χέρι γλαστράκια με μεταφυτεμένα φυτά και ό,τι άλλο σκεφτείτε!

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας τυλίγοντας δώρα με υλικά που ήδη υπάρχουν στο σπίτι όπως παλιοί χάρτες, εφημερίδες, κόμικς, τσάντες, παιδικές ζωγραφιές κ.λπ.

Για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας, μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας μια πάνινη τσάντα. Πείτε όχι στην πλαστική σακούλα και την περιττή συσκευασία.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αποφύγετε τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα, τα πιατάκια και τα καλαμάκια στο σπίτι αλλά και όταν είστε εκτός.

Προτιμήστε ποτά και αναψυκτικά σε γυάλινα επιστρεφόμενα μπουκάλια.

Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενα αποθηκευτικά σκεύη για τα τρόφιμα αντί να τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο.


Επιλέξτε βιολογικά προϊόντα όποτε το επιτρέπουν τα οικονομικά σας.
Ό,τι φαγητό περισσέψει, μην το πετάξετε. Μοιράστε το στους καλεσμένους σας, κρατήστε το, ξαναμαγειρέψτε το, επικοινωνήστε με κάποιο ίδρυμα για να το δωρίσετε ή προσφέρετέ το σε ανθρώπους που γνωρίζετε ότι έχουν ανάγκη.
Σας ευχόμαστε ολόψυχα καλές γιορτές & ευτυχισμένο το νέο έτος!

Η Ομάδα της Εκστρατείας 
Μοιραστείτε φωτογραφίες και ιδέες από τις δικές σας οικολογικές γιορτές στο Facebook 

Ζητήστε από τους φίλους σας να δώσουν την Υπόσχεσή τους εδώ: http://www.katharesthalasses.gr/pledge/

Επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected] 
 
MEDASSET- Δράση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το 1988
www.medasset.org
Copyright © 2015 MEDASSET, All rights reserved.