Η επιστήμη μίλησε: Τα σκουπίδια βλάπτουν σοβαρά την ψυχολογία μας

Τα σκουπίδια στην παραλία βλάπτουν σοβαρά την ψυχολογία μας
Τα σκουπίδια διαταράσσουν την ευεργετική εμπειρία που μας προσφέρει η παραλία και μας εμποδίζουν από το να απολαύσουμε τα οφέλη της.
Για πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 2015, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ απέδειξαν ότι τα σκουπίδια, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, υποβαθμίζουν τα ψυχολογικά οφέλη, τις θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες που έχουν οι καθαρές, παρθένες παραλίες στην ψυχολογία μας.

Και αυτό γιατί μαγνητίζουν την προσοχή μας, διαταράσσουν την αίσθηση της απεραντοσύνης και τον πλούτο που μας προσφέρει η θάλασσα, μας εμποδίζουν από το να νιώθουμε ότι έχουμε ξεφύγει από τα άγχη και το στρες της καθημερινότητας και δημιουργούν μια αίσθηση κινδύνου για τη σωματική μας υγεία.

Μην κόψεις το περίγραμμα. Κόψε τα σκουπίδια
Image by Katerina Alivizatou
Όλα τα σκουπίδια που ρυπαίνουν τις ακτές μας, υπονομεύουν την εμπειρία μας. Το κάθε σκουπίδι όμως φαίνεται να επηρεάζει διαφορετικά την ψυχολογία μας, ανάλογα με την προέλευσή του.

Τα σκουπίδια που προέρχονται από τη χρήση της παραλίας για ψυχαγωγία π.χ. τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια κ.λπ. έχουν πιο αρνητικές επιπτώσεις σε σύγκριση με τα σκουπίδια από άλλες δραστηριότητες όπως το ψάρεμα. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο τύπος σκουπιδιών υποδηλώνει την έλλειψη σεβασμού για τη φύση και τους συνανθρώπους μας.

Αντίθετα, τα σκουπίδια από το ψάρεμα π.χ. κιβώτια και σχοινιά αλιείας, πετονιές κ.λπ. μας επηρεάζουν σε μικρότερο βαθμό, μιας και θεωρούμε ότι κατέληξαν στην ακτή εξαιτίας μιας κακοκαιρίας ή κάποιου ατυχήματος. 
Ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει αποδειχτεί ότι μπορούμε να συγκεντρωθούμε καλύτερα αφού ξοδέψουμε χρόνο στη φύση ή αφού κοιτάξουμε φωτογραφίες φυσικών τοπίων.*
Η συμβουλή μας: Αντικαταστήσετε την ταπετσαρία στον υπολογιστή σας με μια συναρπαστική φωτογραφία της φύσης.
Αν σας αρέσει αυτή η φωτογραφία, πατήστε πάνω της για να την κατεβάσετε. 
Το παράκτιο περιβάλλον αποτελεί αισθητική απόλαυση για τους περισσότερους με αποτέλεσμα να επιλέγουμε να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο (αλλά και χρήματα) εκεί σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν βρεθούμε στην παραλία έχουμε την αίσθηση της διαφυγής από τις σκοτούρες και το στρες της καθημερινότητας. Η θάλασσα αιχμαλωτίζει την προσοχή μας και αφηνόμαστε στην απεραντοσύνη και την αρμονία της. Όλα αυτά συνιστούν μια εξαιρετικά θετική εμπειρία. 
Και κάτι ακόμη: Όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα βαθμολόγησαν τις ακτές με σκουπίδια πολύ χαμηλότερα από τις καθαρές. Όσοι από εμάς έχουμε πιο έντονη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον όμως, φαίνεται να αξιολογούμε υψηλότερα τις καθαρές ακτές από όσους έχουν χαμηλότερη σύνδεση μαζί του! 

Η συμβουλή μας: Αν διαβάζοντας το παραπάνω σκέφτηκες ένα φίλο σου, πρόωθησέ του αυτό το e-mail. Κανονίστε
μαζί μια βόλτα στην παραλία για να τον βοηθήσεις να καλλιεργήσει τη σύνδεσή του με τη θάλασσα.
Ζήτα του να δώσει την Υπόσχεσή του εδώ: 
http://www.katharesthalasses.gr/pledge/
* Θεωρία της αποκατάστασης της προσοχής (Attention Restoration Theory - ART): η θεωρία, αρχικά, αναπτύχθηκε από τους Rachel και Stephen Kaplan στο βιβλίο τους The experience of nature: A psychological perspective. Με το χρόνο, πολλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεωρία ισχύει τόσο στην αποκατάσταση ασθενών αλλά και στο επίπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια μιας πνευματικής εργασίας. Η φύση μας προσφέρει άφθονα ερεθίσματα που μας ηρεμούν, μας σαγηνεύουν και μας δίνουν τη δυνατότητα να συλλογιστούμε με αβίαστη προσοχή. Τέτοιες εμπειρίες είναι η κίνηση των σύννεφων στον ουρανό, το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός του νερού κ.λπ.
 
Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Ομάδα της Εκστρατείας 
 
MEDASSET- Δράση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το 1988
www.medasset.org
Επικοινώνησε μαζί μας στο [email protected] ή μέσα από τη Σελίδα μας στο Facebook.  
Copyright © 2015 MEDASSET, All rights reserved.