Πράξη αγάπης για τον τόπο που μας φιλοξενεί από τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία – μέλη της εκστρατείας Μεγάλη Βρεταννία & King George

*|MC:SUBJECT|*
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, 35 εργαζόμενοι των ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία & King George, με την επιθυμία να τηρήσουν την Υπόσχεση που έδωσαν για Καθαρές θάλασσες γεμάτες ζωή, καθάρισαν την παραλία στα Λεγραινά.
Τα σκουπίδια που πετάμε στη θάλασσα ή αφήνουμε στην παραλία το καλοκαίρι, σκουπίδια που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής σε φρεάτια, ρέματα, ποταμούς και κατέληξαν στη θάλασσα, με την πρώτη κακοκαιρία βγαίνουν στις παραλίες για να παρασυρθούν ξανά μέσα στη θάλασσα σε έναν εφιαλτικό φαύλο κύκλο.
Περισσότερες φωτογραφίες από τη δράση και το μπάρμπεκιου που ακολούθησε, μπορείτε να δείτε εδώ
Όταν τελειώσει το καλοκαίρι, σταματούν (για τους περισσότερους) οι βόλτες στην παραλία με αποτέλεσμα να μην έχουμε εικόνα του μεγέθους της ρύπανσης των ακτών μας. Τα συνεργεία του δήμου δουλεύουν εντατικά, λίγο πριν το καλοκαίρι, για να καθαρίσουν τις παραλίες που θα μας υποδεχτούν. Στις παραλίες με δύσκολη πρόσβαση, η τοποθέτηση και το άδειασμα των κάδων είναι πονοκέφαλος για το δήμο ενώ o χειρωνακτικός καθαρισμός είναι οικονομικά ασύμφορος.
Τα Λεγραινά είναι μια από τις λιγοστές παρθένες παραλίες της Αττικής, με σμαραγδένια νερά και χρυσαφένια αμμουδιά. Η "προίκα" της παραλίας περιλαμβάνει και έναν από τους 19 μικρούς και εξαιρετικά απειλούμενους υγροτόπους της Αττικής, χαρακτηρισμένος ως υγρότοπος «Α’ προτεραιότητας».* Για να φτάσει κανείς εκεί, πρέπει να διασχίσει το σπουδαίας οικολογικής σημασίας οισκοσύστημα με τα πόδια.
Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία & King George σταμάτησαν το καταστροφικό ταξίδι πίσω στη θάλασσα για: 

265 
φίλτρα τσιγάρων
312 πλαστικά κομματάκια 
165 κομμάτια χαρτί
86 πλαστικά  μπουκάλια 
74 πλαστικά & 63 μεταλλικά καπάκια 
73 πλαστικά  καλαμάκια πλαστικές σακούλες
63 πλαστικές σακούλες
44 πλαστικά & 33 χάρτινα ποτηράκια 
23 στυλό & μολύβια
22 σύριγγες 
22 αναπτήρες 
13 πλαστικά παιχνίδια 
10 σαγιονάρες παπούτσια
χτένες & 2 οδοντόβουρτσες
2 σκούπες κουβά
* Ο παράκτιος υγρότοπος των Λεγραινών προστατεύεται από τη νομοθεσία η οποία ορίζει ότι «απαγορεύεται η δόμηση, η επιχωμάτωση, η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και εν γένει κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική κατάστασή τους. 
Επιτρέπεται η διενέργεια παρεμβάσεων οικολογικής αποκατάστασης, η επίσκεψη με σκοπό την αναψυχή και την επιστημονική έρευνα, η περίφραξη ιδιαίτερα ευαίσθητων τμημάτων που χρήζουν απόλυτης προστασίας, η διαμόρφωση υπαίθριων εγκαταστάσεων αναψυχής και παρατήρησης της βιοποικιλότητας και του τοπίου και οι υποδομές επίσκεψης και εκπαίδευσης που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες.» 
Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Η Ομάδα της Εκστρατείας 
Ζήτα από τους φίλους σου να δώσουν την Υπόσχεσή τους για Καθαρές θάλασσες εδώ: http://www.katharesthalasses.gr/pledge/
Επικοινώνησε μαζί μας στο [email protected] ή μέσα από τη Σελίδα μας στο Facebook.  
 
MEDASSET- Δράση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το 1988
www.medasset.org