Τι κοινό έχουν οι πλαστικές σακούλες με τη NASA;


Τι κοινό έχουν οι πλαστικές σακούλες με τη NASA;
Οι επιστήμονες της NASA ήθελαν να δουν αν μπορούν να απεικονίσουν τις λεγόμενες «σκουπιδομάζες» που σχηματίζονται στους ωκεανούς από τα θαλάσσια ρεύματα χρησιμοποιώντας επιστημονικές σημαδούρες που διανέμονται στους ωκεανούς επί 35 χρόνια.

Ενώ υπάρχουν εποχιακές μεταβολές στο πώς μετακινούνται οι σημαδούρες, το γενικό μοτίβο δείχνει ότι οι σημαδούρες κινούνται μέχρι να ενσωματωθούν στη δίνη των σκουπιδιών. Τα ίδια θαλάσσια ρεύματα ακολουθούν και οι χελώνες για να τις βοηθήσουν στο ταξίδι τους και που τις οδηγούν αναπόφευκτα στα….σκουπίδια!

Το μόλις 30 δευτερολέπτων βιντεάκι του Discovery Channel που δίπλα στις εικόνες της NASA παρουσιάζει στιγμιότυπα από το κινούμενο σχέδιο του MEDASSET «Εσύ Καταλαβαίνεις τη Διαφορά. Η Χελώνα Όχι.» επισημαίνει τις προσπάθειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι μέχρι το τέλος του 2019 δεν θα καταναλώνονται ετησίως περισσότερες από 90 σακούλες ανά άτομο, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40 σακούλες. Σήμερα στην Ελλάδα καταναλώνουμε 350 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο, σε σχέση με τις 269 που καταναλώναμε το 2010.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα κοινωνικά δίκτυα ή στέλνοντας e-mail στο [email protected] 
MEDASSET- Δράση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας από το 1988
www.medasset.org