ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – sweartocare!4islands

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το MEDASSET και το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα sweartocare!4islands, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2017 στα νησιά Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Σέριφο, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Δήμων. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του MEDASSET «Υπόσχεσή μας: Καθαρές θάλασσες».

Με συμβολική αφετηρία τη Νάξο και συνδετικό κρίκο την αγάπη για τη θάλασσα, τα τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους έδωσαν τη δική τους Υπόσχεση για Καθαρές Θάλασσες. Μια ομάδα 14 ανθρώπων συνεργάστηκε αρμονικά και συμπληρωματικά, αλλάζοντας ρόλους σύμφωνα με τις ανάγκες των παρεμβάσεων. Κοινός στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στα τέσσερα νησιά σε βασικά ζητήματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου οικοσυστήματος. Η διεπιστημονική ομάδα έθεσε, επίσης, βασικά θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, πρότεινε την εφαρμογή καλών πρακτικών σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα, παρουσίασε εφαρμοσμένα παραδείγματα κυκλικής οικονομίας και ενημέρωσε υφιστάμενες επιχειρήσεις αλλά και νέους ενδιαφερόμενους για τις ευκαιρίες που προσφέρει η επιχειρηματικότητα.

Συνολικά, οι παρεμβάσεις του προγράμματος περιέλαβαν:

  • 14 καθαρισμούς παραλιών
  • 2 υποθαλάσσιους καθαρισμούς (Σίκινος, Φολέγανδρος)
  • εκπαιδευτικά προγράμματα σε 12 σχολεία όλων των βαθμίδων
  • 4 εκπαιδευτικές συναντήσεις με αλιείς
  • 3 ενημερώσεις για την επιχειρηματικότητα
  • 4 συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • 4 εξορμήσεις για την προώθηση της πάνινης τσάντας σε επιχειρήσεις, κατοίκους και επισκέπτες

Στην επιτυχία του προγράμματος συνέβαλλαν  με την συμμετοχή τους:

  • Η «Εναλεία», η πρώτη επαγγελματική σχολή αλιείας στην Ελλάδα
  • Ο κοινωφελής οργανισμός «The People’s Trust», ο οποίος στοχεύει στην υποστήριξη και ενδυνάμωση νέων επιχειρηματιών

Σημαντική ήταν, επίσης, η συμβολή της Kosmocar, διαχρονικoύ υποστηρικτή των δράσεων του MEDASSET, η οποία παραχώρησε αυτοκίνητο για τις μεταφορές της ομάδας του προγράμματος και της Sanitas για την προσφορά των υλικών καθαρισμού τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αθ. Κ. Λασκαρίδη, είπε: «Είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό το πρόγραμμα που έδρασε οριζόντια στην καρδιά του αρχιπελάγους, με πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη θάλασσα και στηρίζουν τον κόσμο της. Πιστεύουμε πως το έναυσμα που δόθηκε θα έχει άμεσα οφέλη για το περιβάλλον, τους ανθρώπους των νησιών και την τοπική οικονομία. Για να σωθούν οι θάλασσες, πρέπει να κάνουμε όλοι την προστασία τους τρόπο ζωής. Μόνο με ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία θα συνεχίσουμε να τις απολαμβάνουμε».

Το ταξίδι τελείωσε με την επιθυμία και υπόσχεση το πρόγραμμα να συνεχιστεί, αγκαλιάζοντας περισσότερα νησιά και ευαισθητοποιώντας περισσότερους ανθρώπους.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό παρακαλώ επικοινωνήστε:

MEDASSET: Γιώργος Παπασπύρου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 2103613572, 6933410812

[email protected], www.medasset.org , www.facebook.com/MEDASSET.ORG/

 

Το MEDASSET (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) είναι διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που ιδρύθηκε το 1988 με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς. Από την ίδρυσή του είναι μόνιμο Μέλος/Παρατηρητής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης). Συνεργάζεται με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP/MAP) του οποίου είναι Εταίρος για την εφαρμογή του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών.